МАРИЕ ЗА САЙТ

НОВ СВЯТ ЗА ЖЕНАТА с Мария Василева

Представяне:

Мария Василева е журналист с фокус върху създаването на телевизионно съдържание, свързано с бизнес процеси, иновации, технологии и трансгранични сътрудничества между държавите от ЕС, Арабски емирства и Африка.
Г-жа Василева притежава повече от 15 години опит в сферата на брандинга, стратегическото бизнес развитие и медиите. Към настоящия момент е управляващ съдружник в „Национален брандинг фестивал“ ООД, основател и управител на първата в България специализирана бранд агенция Be Brand Agency.
Предаването „Брандовете на България“ по ТВ 1 България, авторски проект, копродуциран и воден от Мария Василева, е създадено през 2022 г. Към настоящия момент има аудитория от над 1,5 млн. зрители в ефир и 40 000 онлайн.

Със своя дългогодишен професионален опит в сферата на стратегическото бизнес развитие, Мария Василева е предприемач от ново поколение, който успешно съчетава медийните решения в полза на бизнеса. Успоредно с това, вдъхновено предава своите знания и опит на студенти от водещи университети в страната.

Убедена във високотехнологичното бъдеще, г-жа Василева залага на иновациите в брандинга и е водещ двигател за външнотърговски сътрудничества и внедряване на иновативни процеси от компаниите, управляващи българските брандове.

Участва активно в генериране и изпълнение на социално-значими каузи и е превърнала в своя мисия да дава пример и да предава доброто, като една стъпка нагоре към по-добра среда на живот в България.

Автор е на програми, уъркшопи по брандинг и бизнес моделиране във водещи университети, а също и мотиватор в сферата на женското предприемачество.

1. Какво те мотивира в твоята работа?

Мария: Днес, повече от всякога, мотивацията ми е свързана с отговорността, която поемам към партньорите, които се доверяват на мен и на моя екип.  Да оправдая тяхното доверие и да надмина очакванията им, е най-важният мотиватор да надскоча дори и себе си, с това да бъда най-добрата своя версия във всеки един проект. 

2. Какви са бариерите, които срещаш по пътя към своите цели?

Мария: За моя радост срещам все повече съмишленици, с които имаме общи цели и умело съчетаваме компетентности и силни страни, за да вървим заедно в обща посока. Радва ме и фактът, че все повече предприемачи, с които работя, изповядват идеята за социална отговорност и добротворчество в бизнес моделите, и това изключително много ни обединява.
Бариерите са свързани най-вече с неразбиране от страна на институции или собственици на по-малки компании, които нямат достатъчно опит в предприемачеството и това води, освен до неразбиране и до забавяне или в най-лошия случай, до проваляне на отношения.
Това от своя страна е продиктувано и от факта, че в България няма традиции  в предприемачеството и всичко се учи на терен. В образователната система все още не е внедрено детско предприемачество, а в университетите все още бавно се внедряват практически знания и умения, въпреки че се работи активно в тази посока. От друга страна, мисленето на голяма част от бизнес лидерите все още не е глобално. И когато става въпрос за възможности свързани, с чужди пазари, инвестиции, съвсем нови технологии или трансконтинентални сделки, не срещам проактивност, желание и вяра, че за България златните години на предприемачество предстоят. И съвсем скоро ще бъдем свидетели на българското икономическо чудо. Това го заявявам съвсем отговорно и нагледно ще го покажем на организирания от мен предстоящ Национален фестивал за трансгранично сътрудничество, технологии и иновации Brand Galaxy Fest 2023.

3. Как започна да се занимаваш с телевизия? Разкажи ни за твоето предаване “Брандовете на България”, което се излъчва по ТВ1 България?

Мария: Първо започнах да се занимавам с радио. Това е първата ми любов. Още от ученическите ми години създадох радио предаване за тийнейджъри с мисията младите хора да участват активно в градския живот и да се заявяват. Да им се чува гласа и да могат да бъдат будни граждани с отношение към всичко, което  ги касае – образование, възможности за растеж, среда, всичко… След това една стъпка нагоре беше любовта ми към рекламата, към бизнес моделирането и предприемачеството. След години в обучение, хиляди реализирани проекти и натрупания ми опит като преподавател по Брандинг, се върнах отново към медиите и в частност, телевизията. Този път с мисията да покажа, че в България се раждат стойностни брандове с мисъл за потребителя, с мисъл към добротворство и с идеята да променят цялостната среда, в която оперират бизнес моделите. И това да бъде добрия пример, който да проправя пътя към етичното и отговорно правене на бизнес. Така се роди предаването “Брандовете на България” .
https://www.youtube.com/watch?v=1Nh1vJzs_3s
Това е първият телевизионен формат, посветен изцяло на успехите и добрите практики на по-добрите брандове на България.

Всички епизоди могат да се видят в сайта на телевизията 
https://tv1.bg/brandovete-na-balgarija/

4. Ти организираш глобален проект – Brand Galaxy Fest, който ще се проведе на 24-26 юни в град София, УНСС в зала “Аула Максима”. Разкажи ни как се роди идеята и какво да очакват участниците в него?

Мария: Идеята е продиктувана от факта, че в България не е провеждано събитие от такъв характер, а именно хибриден. Във формата съчетавам няколко важни опорни точки, които са ключови за успешността на едно бизнес събитие, а именно реалният резултат и ползата за посетителите. Знаем, че резултатът се измерва с брой сключени сделки, брой внедрени проекти или брой компании, които реално са сключили договори за инвестиции в България.

За да се случи това, аз комбинирам дискусионни панели с възможност за отворени въпроси на живо, образователна част, свързана с иновации, които ще бъдат показани за първи път в България и такива, които вече са работещи решения в полза на бизнес процесите и реално биха спестили изключителна част от разходите на компаниите, тъй като са базирани на изкуствен интелект. Но са малко познати или все още българските компании подхождат с недоверие към подобен тип автоматизации.

Нагледно ще бъдат показани примери с внедрени вече решения, за да може да се коментира не върху хипотези, а върху резултати и предстоящо надграждане на технологичността спрямо конкретната необходимост към момента.

Друга важна част от формата, са специалните ни гости от Германия и Дубай, които идват в България, за да помогнат на българския бизнес лидер, да разшири на първо място мащабността на мисленето си и след това да му предложат възможности за партньорство.

На последно място, но не и по важност е забавната част, която ще покаже и мястото на изкуството в правенето на бизнес. Гостите ще се насладят на светлинно шоу, на танцово изкуство от Мароко, от България и всички държави участници в панелите, ще бъдат поздравени с изпълнения на техния език. С това целим да сближим междукултурните единици, да премахнем религиозната или културна бариера и да направим трансграничното сътрудничество лесно и полезно, като с това дадем посока на глобалността и поставим основите на едно дългосрочно партньорство с държави от Европа, Африка и Арабски емирства. Амбицията ни е фестивал Brand Galaxy Fest да е ежегоден и да се превърне в традиция, представители на бизнеса и политическия живот от цял свят да свързват България с възможности за трансгранично сътрудничество. Още повече, че чисто териториално, родината ни е от стратегическо значение за голяма част от държавите в света.

5. Какви биха били реалните ползи за бизнеса, който ще присъства на фестивала?

Мария:

  • Ще допринесе за това, българският бизнес да излезе на пазари като Африка, Арабски емирства и Германия;
  • Ще срещне гостите с иноватори от цял свят, с които може да си партнира;
  • Ще даде информация за това какво се случва по света, в сферата на иновациите и как може да се възползват първи;
  • Ще  даде възможност лично да разговаря с лекторите и панелистите, от които зависи излизането на българските търговски компании по света;
  • Ще се запознае с български предприемачи, делегати, посланици и хора от цял свят;

Очакваме голяма аудитория от корпоративни клиенти, пред която ще можете да рекламирате пълноценно компанията, както и да създадете полезни контакти и партньорства на място, включително с чуждестранни бизнеси от Дубай, Англия и Германия.

6. От кои страни се очаква да присъстват делегати, гости, компании и кои са част от лекторите?

Мария: Гост лектори и панелисти ще бъдат водещи иноватори от България, Дубай, Мароко и Германия. На сцената ще застанат имена като:

Игор Фалгман, CTO на компания ULTIMA, чийто основател е Alex Reinhardt, в ТОП 10 най-богати хора в крипто индустрията според Forbes.

Посланика на Кралство Мароко – Н. Пр. Закия Ел Мидауи, и Директора на Асоциация за българо-африканско и европейско сътрудничество – Нуредин Риажи, ще разкажат за възможностите пред българския бизнес, които Кралство Мароко предлага.

Николай Нероев, създател на изкуствен интелект, наречен RoboBizz, спечелил първо място в категория „Най-добра иновация за 2020“ на престижния конкурс за иновации в електронната търговия в Германия, част от eCommerce Berlin Expo 2020, в който всяка година се състезават предварително селектирани над 500 високотехнологични стартъпи и компании от целия свят. Революционната разработка на Николай Нероев е с глобално значение за посоката на бизнес процесите в света и е създадена през 2019 г., с помощта на предимно български екип.

Иван Тихов –  представител за България на немската Федерална асоциация на средния бизнес в Германия –  BVMW e.V Bundesverband. Под опеката на асоциацията, представлявана от Иван Тихов са над 900 000 бизнес лидери и предприемачи в Германия. 
Бизнес сдружението BVMW e.V Bundesverband е с над 300 офиса в Германия и света.
Основната дейност е свързана с формирането на бизнес ядра, които да колаборират заедно и да осъществяват трансгранични сътрудничества помежду си.

BVMW e.V Bundesverband осъществява над 2 000 събития годишно, като това я прави и водеща сила при вземане на решения в германската политическа общност в Берлин и Брюксел.  

Д-р Камелия Терзийска – бизнес дама, преподавател, ментор, философ и вдъхновител на предприемачи и бизнесмени в цялата страна! Една супер жена успяла да съчетае в себе си доброта, нестихващо желание да помага и безкрайна енергия да успява в това! Една жена заела сериозна ръководна позиция в крехката възраст 22 години и на 27 основател на собствена компания Брейн Сторм Консулт.  Преминала през управление на стотици бизнеси за близо 35 години неуморен труд. 

Делегации идват от държави от цяла Африка, Дубай и Германия. Специално присъствие ще имаме от Мароко, тъй като събитието ще бъде открито от  Н. Пр. Закия Ел Мидауи и Директора на Асоциация за  българо- африканско и европейско сътрудничество  –   Нуредин Риажи.

7. С какво ги привлича според теб България?

Мария: Привлича ги стратегическото местоположение и необятното поле от възможности, за растеж на компаниите в България и региона. 

8. Какви са слабите страни на държавно управление, когато става въпрос за финансиране и подкрепа на събитие от такъв мащаб?

Мария: Не бих казала, че е свързано с държавно управление, когато става въпрос за такъв клас събитие. По-скоро е неразбиране от страна на общината и общинските структури и предприятия. Бюрокрацията е прекалено много, а решения се вземат бавно и почти няма шанс някоя наредба да бъде променена, само защото в съответния град ще се организира мащабен фестивал за трансгранично сътрудничество, който би променил икономическата обстановка и качество на живот не само на съответния регион.

9. Вярваш ли, че си родена под щастлива звезда?

Мария: О, да! В живота ми се случват чудеса непрекъснато и хората, които ме познават, знаят, че аз съм един изключително позитивен и усмихнат човек.

Хората, с които работя, все се чудят как за всеки казус казвам “ще се намери решение, лесна работа”. И когато го заявя, то наистина се случва с лекота. Смятам, че чудото идва и от това, че почти винаги забравям лошото отношение и негативните преживявания на момента и винаги запомням само хубавото в хората. А и целенасочено го търся. Това ме зарежда с оптимизъм и ме вдъхновява да реализирам следващия проект, без значение, че пътят няма да е лек.

10. Какво е посланието ти към читателите на онлайн списание “Нов свят За Жената”?

Мария: Българката изначално носи предприемчивия дух и характер на всички български жени преди нас. България е раждала и ще ражда, успешни жени и красиви жени като  Йовковата Албена, Райна Попгеоргиева, Сирма Воевода, Злата Мъгленска и много други. На читателите на списанието бих казала винаги да търсят силата си в своя род. Защото всички жени преди нас са я оставили по нашите земи, за да може днес с гордост да заявим, че сме достойни да бъдем център на иновациите, технологиите и трансграничните сътрудничества в света. 

За контакти с Мария Василева

Личен профил:
https://www.facebook.com/maria.vasilevakoleva

Сайт:
https://brandgalaxy-fest.com/

Tags: No tags

Comments are closed.